Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Proměny planety

Nejistá budoucnost kávy

Změna klimatu ohrožuje citlivé kávovníky na celé planetě. Mise na záchranu vašeho oblíbeného životabudiče právě začala

Kávovníky odrůdy arabika jsou velmi křehké. Daří se jim při teplotě 18 až 22 stupňů, potřebují setrvalé srážky a hodně stínu. • Autor: Milan Bureš
Kávovníky odrůdy arabika jsou velmi křehké. Daří se jim při teplotě 18 až 22 stupňů, potřebují setrvalé srážky a hodně stínu. • Autor: Milan Bureš

Naťukejte si do klávesnice slova „káva“ a „klimatická změna“, a vaše oblíbená ranní káva vám v ústech citelně zhořkne. Texty, které se zjeví na monitoru, působí drtivě. Odkazují například ke studii výzkumníků z Curyšské univerzity aplikovaných věd, která varuje, že se plocha vhodná k pěstování kávy vlivem teplejšího podnebí do roku 2050 zmenší na polovinu. Brazílie, největší světový pěstitel, by podle jiné studie mohla během tohoto století přijít dokonce o 80 procent vhodné plochy. „Káva je v ohrožení,“ zní titulek CNN. „Klimatická změna překresluje mapu pěstování kávy,“ sekunduje server Euronews.

Že jsme do této budoucnosti už nakročili, potvrzuje aktuální pohled na komoditní burzu. Ceny odrůd druhu „robusta“, z níž se zpravidla vyrábí instantní káva a méně kvalitní espresso, se v dubnu vyšplhala na historické maximum – a může za to hlavně počasí. V těchto týdnech si totiž nedělá šprýmy jen z Čechů, ale třeba i z farmářů ve Vietnamu, který je hlavním světovým vývozcem robusty. V půli dubna na jejich plantážích bývá v plném proudu období dešťů, letos jsou však vysušené nezvyklým vedrem. Evropské pražírny proto z obav z nedostatku zrn ve velkém nakupují na komoditní burze a ženou ceny vzhůru. Ale cenu dál zvyšuje i hrozba jemenských Hútijů v Rudém moři: lodě s čerstvou kávou kvůli nim nemíří do Suezského průplavu a na cestě do Evropy draze a s mnohem delším „dojezdem“ obeplouvají celou Afriku. Budoucnost našeho oblíbeného životabudiče je tedy křehká. Mise na jeho záchranu už ale začala.

Globální a lokální klima

Svět kávy dnes mění několik trendů najednou. Její obliba prudce roste: pozemšťané denně vypijí kolem tří miliard šálků, zhruba dvakrát více než před dvaceti lety. Velký rozmach kofeinový nápoj zažívá ve východní Asii, zvláště v Číně, kde návštěva kaváren patří k životnímu stylu rychle rostoucích příslušníků střední třídy. Zároveň se na celé planetě rozvíjí kavárenská kultura a stoupá zájem o požitek z opravdu výběrové kávy.

A do tohoto rozmachu přicházejí zmíněné ekologické tlaky. Daniel Kolský, majitel vyhlášené pražírny a sítě podniků Mamacoffee, nakupuje kávu z řady zemí – a všichni jeho partneři klimatické trable pociťují. „Buď mají keře kvůli suchu menší výnos, nebo jsou zrnka přesušená, nebo se mění chuťový profil,“ říká Kolský. „Anebo po farmářích, například v řadě míst Brazílie, banky jako podmínku úvěru vyžadují závlahové systémy, které pěstování prodraží.“ Bez těchto závlah považují banky další investici do určitých plantáží za příliš rizikovou.

Káva zraje několik měsíců a výpadek dešťů v tomto období má fatální následky. Nečekané mrazy, které udeřily například před třemi lety v Brazílii, pak keře vážně oslabí, nebo zcela zahubí. „Největším problémem je stále větší nepředvídatelnost počasí,“ říká Kolský. „Stačí třeba jedna, dvě noci, kdy teplota klesne těsně pod nulu, a keř zahyne. Je pak potřeba zasadit nový a čekat dlouhé čtyři roky, než rostlina dá pořádný výnos.“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].