Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Led v srdcích a na ulicích

Dánský režisér Thomas Vinterberg rozhodně dokáže své fanoušky překvapit. Mladý autor zazářil na světové filmové scéně jako kometa v roce 1998 svým filmem Rodinná oslava.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt

Dánský režisér Thomas Vinterberg rozhodně dokáže své fanoušky překvapit. Mladý autor zazářil na světové filmové scéně jako kometa v roce 1998 svým filmem Rodinná oslava. Komorní psychologický příběh o jedné sešlosti, která se zvrhne, poté co jeden ze synů obviní patriarchu rodu ze zneužívání, byl prvním snímkem ověnčeným certifikátem manifestu Dogma 95. Po pětileté tvůrčí pauze se vrátil s filmem Za tím vším je láska. Nejen že v něm porušil snad úplně všechny zásady Dogmy, které před lety sepsal se svým kamarádem Larsem von Trierem. Totálně změnil také žánr. Jednou nohou se opírá o pravidla romantického thrilleru, druhou stojí na pozicích filozofické sci-fi. A je to zážitek, který není pro každého.

Snad proto jeden z amerických filmových kritiků překřtil snímek na Za tím vším je ego. Ano, skutečně se zdá, že Vinterberg po úspěchu Rodinné oslavy příliš podlehl pochvalnému poklepávání po ramenou, kterého se mu dostalo na světových festivalech, a uvěřil vlastní genialitě. Poměrně nákladná koprodukce s rozpočtem deseti milionů dolarů natočená v angličtině se známými americkými herci totiž připomíná variaci na pohádku Jak pejsek s kočičkou vařili dort. Jako by Vinterberg do své love-story odehrávající se na pokraji přicházející doby ledové naházel všechny motivy, které mu zrovna přišly pod ruku.

Příběh dvou manželů, kteří se pokoušejí zachránit svůj vztah, se odehrává v New Yorku v roce 2020. John (Joaquin Phoenix) přilétá do New Yorku, aby dal ženě podepsat rozvodové formuláře. Problém je v tom, že Elena (Claire Danesová) je nejlepší světovou krasobruslařkou a shodou okolností si tento sport v budoucnosti vydobyl pozici nejpopulárnější televizní zábavy. John zjistí, že manažerský tým kolem Eleny si z hvězdy udělal výnosnou dojnou krávu. Vyjde dokonce najevo, že si její případné zranění pojistil výrobou tří lidských klonů. Pokus ústřední dvojice najít na útěku před sportovní mafií znovu svou ztracenou lásku se odehrává v kulisách světa vymknutého z kloubů. Nesnesitelné vedro střídá bez varování sněžení, chodci lhostejně překračují lidi, kteří hromadně umírají na ulicích údajně na nedostatek lásky, a televizní zpravodajství bez většího ohlasu informuje o poruchách gravitace v Ugandě, které způsobují, že místní obyvatelé létají ve vzduchu.

Je lehké tenhle bláznivý projekt, který staví paralelu mezi globální ochlazování a ochlazování lidských vztahů, odmítnout jako excentrický výstřelek talentovaného režiséra. Nikdo ale Vinterbergovi nemůže upřít, že snímku ve spolupráci s jedním z nejvyhledávanějších evropských kameramanů Antonym Dodem Mantlem vtiskl pozoruhodnou atmosféru. Takže pokud se naladíte na jeho emoční frekvenci, může vás tahle depresivní meditace o stavu světa a síle lásky přibít do křesel před obrazovkou.

Za tím vším je láska

ČT 1, 22. 3., 23.35 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 12/2008 pod titulkem Led v srdcích a na ulicích