Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Velká zkouška

Úsporná opatření Západu provází strašidlo radikalismu

Španělské noviny tvrdí, že na nedávné schůzce šéfa tamních lidovců Mariana Rajoye s premiérem Josém Zapaterem klečel opoziční politik téměř na kolenou, když předsedu vlády prosil, aby už konečně zavedl úsporná opatření a zachránil zemi před bankrotem. Marně. Zapatero kapituloval až o dva týdny později, když začaly na trzích prudce stoupat úrokové sazby vládních dluhopisů a před Španělskem se rozevřela propast platební neschopnosti podobná té řecké.

Teprve v tom okamžiku vystoupil v parlamentu a během pouhých sto dvaceti sekund křečovitě oznámil sérii škrtů, jež mu se vší pravděpodobností zlomí politický vaz. O několik dní později už mezi preferencemi dvou dosud vyrovnaných stran zeje propast deseti procent, a to se Španělsko teprve připravuje na horké měsíce stávek a demonstrací. Deník El País hovoří o ekonomickém i politickém zemětřesení.

Mrtví na demonstracích v Řecku jsou ještě v živé paměti. V Rumunsku minulý týden protestovaly proti snížení platů o čtvrtinu a důchodů o 15 % desítky tisíc lidí. Země se lehce zachvívá i ve stabilnějších částech Evropy. Británie poprvé od druhé světové války nezvládla sestavit jednobarevnou vládu a vstupuje do obtížných měsíců s koalicí, kterou nemá v politických genech. Na druhé straně Atlantiku jsou v plném proudu primárky před letošními volbami do amerického Kongresu a jednotlivé souboje mají jedno společné - výprask dostávají umírnění politici, do dalších bojů postupují radikální postavy z obou stran. Americký…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].