Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře, Kultura

Pokračování na Vltavě

Jaroslava Haladová se minulý týden stala novou šéfredaktorkou stanice Vltava. Vedení Českého rozhlasu se tak podařilo v rekordně krátké době získat náhradu za Petra Fischera, kterému se v prosinci rozhodlo neprodloužit smlouvu. Přestože nevíme, s čím přesně Haladová na své místo přichází (výběrové řízení bylo tajné a rozhlas neprozradil ani jména tří neúspěšných kandidátů, kteří se do něj přihlásili), pro veřejnoprávní médium je to dobrá zpráva.

Haladová funkci přebírá s třináctiletou zkušeností práce na Vltavě, pro niž připravovala pořady Čajovna nebo ArtCafé. Ihned se objevily hlasy, že vzhledem k událostem spojeným s Fischerovým odchodem není dobré pozici šéfredaktorky přijímat. Je to ale přesně naopak. Vltava je důležitá stanice, a jestli si vedení rozhlasu uvědomuje, že nemá redakci „ničit“ zásahem zvenku, je třeba to přivítat. A nezatěžovat redakci výčitkami, že chtějí pokračovat.

Šéfredaktorka Haladová to nebude mít snadné nejen kvůli atmosféře, která se kolem stanice vytvořila. Generální ředitel René Zavoral po Vltavě žádá, aby k sobě přilákala víc posluchačů a oblékla se do novějšího kabátu. Haladová přitom stanici přebírá ve chvíli, kdy se v podfinancované veřejnoprávní instituci loni propustilo přes sto lidí, aby mohl zbytek dostat přidáno. Budoucnost ukáže, jestli je právě tohle ta správná motivace pro změnu k lepšímu.

Český rozhlas navíc podobně jako Česká televize čelí sílícímu politickému tlaku a musí obtížně bojovat za svou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].