Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Poklady z lesa

Jarní houby jsou pomíjivou delikatesou, z mechu už však vykukují třeba křemenáče, typické pro léto. Narazit lze i na podzimní, ale také ještě zimní houby.

Smrž je vynikající třeba v krémovém rizotu. • Autor: Profimedia
Smrž je vynikající třeba v krémovém rizotu. • Autor: Profimedia

Teplé počasí v časném jaře vyhnalo z hlíny některé houby, které se většinou sbírají o dost později. Na Rožmitálsku výletníci našli křemenáče, v okolí Bezdězu hřiby kováře. V Podyjí se v dubnu daly nalézt čirůvky fialové nebo čirůvky dvoubarvé, houby považované spíš za podzimní. Jak se vyjádřil pro Novinky.cz botanik Radomír Němec z Jihomoravského muzea ve Znojmě, „takový houbový mix jsme tady za uplynulé čtvrtstoletí neměli“.

Přesahy do jara

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].