Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Doba předmikrovlnková

Jak se Československo málem stalo průkopnickou zemí v rychlém ohřevu jídla

Žádný drobeček: dva metry na výšku a 400 kilo váhy. (Výrobek firmy Raytheon, 1947) • Autor: Bettmann
Žádný drobeček: dva metry na výšku a 400 kilo váhy. (Výrobek firmy Raytheon, 1947) • Autor: Bettmann

Mikrovlnná trouba je dnes běžnou součástí vybavení domácností i kuchyněk většiny kanceláří. Pamětníků éry před „mikrovlnkami“ je však stále dost, vždyť doba jejich masivního šíření u nás začala až v devadesátých letech. Nechybělo ale mnoho a Československo se mohlo stát evropským průkopníkem tohoto způsobu přípravy pokrmů.

Na samém počátku vývoje technologie mikrovlnného ohřevu stál totiž Čech, řádný profesor experimentální fyziky na Univerzitě Karlově August Žáček. Ten už v roce 1924 napsal článek o nové metodě ke generování netlumených velmi krátkých elektromagnetických vln pomocí klasických elektronek vhodnou aplikací magnetického pole, tedy za pomoci tzv. magnetronu, zařízení, jež se později začalo využívat k mikrovlnnému ohřevu jídla. K praktickému využití principu magnetronových oscilací ale od článku vedla ještě dlouhá cesta, na jejímž konci byly takové vynálezy jako radar a poté i mikrovlnná trouba.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].