Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Matka vlasti?

Češi mají Karla IV., otce vlasti. Nemají ale taky Marii Terezii, matku vlasti? Karel IV. se narodil v Praze Lucemburkovi a Přemyslovně, vyrůstal ve Francii, mluvil zřejmě německy, vládl z Prahy. Marie Terezie se narodila a žila ve Vídni, v té době rovněž našem hlavním městě, mluvila francouzsky a německy. V Praze byla korunována.

Čeští historici ale upozorňují, že úvahy o národnosti nebo jazyku jsou ve 14. i 18. století nesmyslné. Pohled na rakušáctví Marie Terezie a tedy z českého pohledu cizost vznikl účelově v době, kdy se Češi potřebovali od monarchie distancovat. V té době sami sebe přesvědčovali, jak byli v monarchii cizorodým a utlačovaným prvkem. A jak i monarchie je pro nás cizí.

Znalci dějin ale obvykle zpozorní, když se mluví na téma monarchie vs. Češi. Původ obyvatel zemí Koruny české v 18. století byl příliš pestrý, abychom mohli jednoduše mluvit o Češích. Němčina sloužila v monarchii jako dnes angličtina v Británii, tedy k praktickému dorozumívání, nikoli jako poznávací znak národnosti. Také záleželo na sociálním původu, který se s rozvíjejícím se kapitalismem a bohatnutím komplikoval. Jediným srozumitelným dělítkem tak bylo náboženství, jež bylo národnostně promíšené. Obětí habsburské rekatolizace byli Češi i Němci.

Je evidentní, že nechuť k monarchii měla své opodstatnění. Císař František Josef I. podcenil tep doby a trestuhodně přehlížel ambice ekonomicky důležitých českých zemí na minimálně stejné postavení, jaké se dostalo Maďarům. Mladší, moderně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].