Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura

Drážďany české imaginaci!

Díky Jiřímu Fajtovi se v zahraničí konečně po třiceti letech ve velkém prezentuje tuzemské výtvarné umění

Fantazie bez hranic. (Úvodní instalace bratrů Martina a Davida Kouteckých) • Autor: David Pinzer
Fantazie bez hranic. (Úvodní instalace bratrů Martina a Davida Kouteckých) • Autor: David Pinzer

Tak jako každý rok i letos jsem pro vás vybral texty, které ilustrují rok 2023. Pokud nepatříte mezi naše předplatitele a chcete si vybrané texty a rozhovory přečíst, předplatit si nás můžete už za 180 kč na měsíc. Budete mít k dispozici aktuální texty, jejich audio podobu a přístup do archivu od roku 1989. Můžete tak učinit na adrese predplatne.respekt.cz.

Erik Tabery, šéfredaktor

Němečtí pořadatelé jsou přísní. Kapacitu ve výstavní síni Lipsiusbau striktně vyměřili na 300 návštěvníků, takže se před budovou na labském nábřeží v Drážďanech tvoří dlouhá fronta. Většinu z čekajících tvoří Češi a není divu, proč sem v takovém počtu dorazili. Je poslední únorový pátek a ve Státních uměleckých sbírkách Drážďany začíná skupinová výstavaVšechnu moc imaginaci!, která je po dlouhých třiceti letech prvním ambiciózním pokusem představit v zahraničí to nejzajímavější z české výtvarné scény.

Pro většinu umělců, kurátorů, sběratelů a v neposlední řadě milovníků umění čekajících venku v dešti před galerií je to vůbec první šance v životě spatřit za hranicemi české výtvarné „thebestof“ – v tomto případě lépe řečeno „dasBesteaus“. Kurátor, který dal expozici dohromady, v Německu navazuje na legendární pokusy manželů Jany a Jiřího Ševčíkových, kteří české umění průkopnicky vyvezli do Mnichova a do Paříže na začátku devadesátých let. Ne že by dalším kurátorům a umělcům chybělo sebevědomí. Ale buď se na podobně náročné akce nenašly peníze, nebo se nepodařilo zahraniční partnery přesvědčit, že by mohla být naše kultura pro jejich publikum atraktivní.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].