Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka

ČEZ, partaje a Toskánsko: témata k řešení

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Můžeme jen spekulovat o tom, co je tématem frekventovaných jednání a schůzek mezi předními představiteli politických stran a firmou ČEZ, tedy o čem se mohlo klábosit na jachtách nebo v luxusních restauracích toskánského letoviska.

1. Je tady například téma superdividendy. Navzdory hospodářské krizi jsou zisky ČEZ obrovské a přitom bude třeba v rozpočtu škrtat: i výdaje do infrastruktury. Vedení ČEZ se pochopitelně vysávání zisků ze společnosti nelíbí a raději by investovalo do nákladných zahraničních akvizic: od Polska přes Albánii po Turecko. Téma už proniklo i do předvolební kampaně. Sociální demokraté na billboardech slibují sociální dávky ze zisků ČEZ (to je samozřejmě zločin, zisky ČEZu je třeba použít na investice především v infrastruktuře).

2. Minulá vláda Mirka Topolánka pomohla organizovat vznik společného podniku mezi maďarským gigantem MOL a ČEZ. ČEZ už investoval (a hlavně slibuje investovat) do společného podniku značné peníze (v řádech desítek miliard). Jenže mezitím ovládla 20 procent MOL ruská společnost spojená s kágébáckou klikou v Kremlu. Jaká je budoucnost vládou organizovaného partnerství ČEZ s MOL?

3. Na jaře Hospodářské noviny upozornily, že neznámý investor je blízko k získání deseti procent ČEZ. Chvíli to vypadalo, že se onen neznámý chystá na „coming out“, investor se ale rozhodl schovat se v nepřehledné houšti různých depositářů. Ví už vláda, kdo je ten investor?

4. ČEZ se chystá investovat do plynových elektráren. To sice znamená technologickou diversifikaci, z hlediska geostrategického to ale znamená zvýšení závislosti na ruském plynu a Rusku.

5. ČEZ zjevně vytvořil strategické partnerství s finanční skupinou J&T, která koupila aktiva britské firmy International Power v Česku. Souhlasí politici s tím, že státní firma bude financovat soukromé investiční záměry soukromé finanční skupiny? Jak se politikům líbí strategická spolupráce PPF, J&T a ČEZ?

6. Jaká má být úloha ČEZ v systému vytváření energetické bezpečnosti a vyšší diversifikace energetických zdrojů?

Haha! To bychom měli šikovné, skorozodpovědné a skorostátotvorné politiky, kdyby se na dovolené věnovali výše popsaným věcem. Spíše si lze představit, že se prostě a jednoduše rozdělovala moc. Jak dlouho zůstane Martin Roman ve funkci? Co za to? Co a jak se bude a nebude sponzorovat? A tak různě podobně. Kolik dostane strana, kolik který lobbista a kolik který jedinec.

A pak jde také o to zařídit (v dobré české tradici), aby vyšetřovaní švýcarských kont vyšlo do ztracena. Je třeba zajistit „klid pro práci“ pro Appian, plzeňskou škodovku, pražský magistrát, České dráhy, ČEZ a řadu dalších. Bude ministr vnitra Martin Pecina dostatečně poslušný nebo si partajní politici nasadili blechu do kožichu?

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].