Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka

Den ticha a havlovské střípky

Když jsem šel dnes ráno v tom průvodu na Hrad, říkal jsem si, že nejlépe by se k dnešnímu dni hodilo mlčení. Taky proto, že v tom průvodu vesměs všichni mlčeli a mělo to něco do sebe. A k mlčení se hodí nepsaní. Hezky by kontrastovalo třeba s televizním zpravodajským speciálem a tím vším nekonečným tlacháním.

Nakonec mi to ale nedalo, tak sem vložím alespoň pár maličkostí. Tohle jsem napsal na přání pro včerejší Radiožurnál:

Až se budou srovnávat naši dva polistopadoví prezidenti, je docela možné, že prezident Václav Havel bude označován za člověka, který měl velice odtažitý vztah k ekonomii i ekonomice, a k financím především.

Tento názor bude patrně vycházet z toho, jaký měl Václav Havel osobně vztah k majetku a penězům. A ten byl – nutno říci – velice odtažitý. Za normalizace vydělával Havel dost peněz – díky zahraničním produkcím svých her –, ale rodinné výdaje a nákupy měla pod kontrolou paní Olga a na Hrádečku kamarád zvaný Kešot. Václav patrně neměl ani tušení, kolik co stojí. Vzpomínám si, že když se na nějakém undergroundovém koncertu vybíralo v hospodě do klobouku či krabice, měl pan Václav u sebe jenom bony.

Podobně to vlastně vypadalo, když byl Havel prezident: po nákupech nebo do banky sám opravdu nechodil. Představa jednání s bankovním úředníkem v něm vyvolávala fyzickou nevoli. Kapitalistickou asertivitu ani jeden z bratrů nezdědil. Vlastnictví čehokoli je znervózňovalo, bylo jim spíše fyzicky nepříjemné a koneckonců oba nikoli náhodou své nemovitosti a majetky převedli na manželky.

Paradoxně se ale ve věcech hospodářské politiky rozhodoval Václav Havel-prezident většinou velice zodpovědně a kompetentně. Výběr členů bankovní rady – což je nejdůležitější pravomoc prezidenta republiky – konzultoval s odborníky zevnitř i vně centrální banky, snažil se, aby v ČNB bylo zastoupeno pestré spektrum názorů. Podporoval myšlenku, aby kuponový fundamentalismus nabourávaly přímé privatizace typu Škody Auto. Souhlasil s regulací kapitálového trhu, kterou odmítala ODS, leželo mu na srdci tunelování bank. Brojil proti mafiánskému kapitalismu a jeho myšlenka z rudolfinského projevu o tom, že „stát je slabý tam, kde má být silný, a silný tam, kde má být slabý“, je platná dodnes.

Také kritiku hospodářského růstu myslel především tak, že jsou či měly by být ve snažení vlád obsaženy i jiné hodnoty. A na dnešní krizi eurozóny je to vidět více než dobře. Evropa neví, jak dál, protože jí scházejí hodnoty, cíle a jakýsi vyšší smysl, nikoli z důvodů finančních či dluhových.

Havel neměl rád tupou ekonomizaci života a světa. Ekonomie je sice společenská věda a nikoli účetnictví, potíž je v tom, že příliš ekonomů jako účetní vystupuje a jako účetní se chová. I na tohle měl Václav Havel cit.

Osobně velmi oceňuji článek o Václavu Havlovi, který napsal ekonom Jeffrey Sachs, jenž nás dobře zná a sleduje, mimochodem proto, že má za ženu Češku.

Nejlepší jsou dvě první věty: na světě není největší nedostatek ropy, pitné vody nebo jídla, ale morálního vedení. Se závazkem k pravdě – vědecké, etické a osobní – může společnost překonat krize chudoby, nemocí, hladu a nestability.

Hezký je i článek Paula Wilsona na CNN, který vzpomíná, jak si nedávno s Havlem povídali o arabské revoluci.

….

A možná by měl Havel radost z toho, že právě v den počátku jeho pohřbu přicházejí ze světa ekonomiky lepší zprávy než obvykle, a kdyby i nadále přicházely zprávy jako dnes, tak se možná euro, kterému Havel fandil (a velmi ho propagoval), nerozpadne.

Důvěra v německou ekonomiku překvapivě roste, Evropská centrální banka razantně a aktivně pomáhá nemocnému bankovnímu sektoru v Evropě, emise španělských dluhopisů se dobře prodala a dobré zprávy přicházejí i z amerického nemovitostního trhu.

Sice jsou to zase zprávy o růstu – který Havel moc nemusel – a hodnot v tom mnoho není, pokud by ale opravdu do Evropy přišla deprese a neřízený rozpad eura, to bychom teprve viděli rozklad a rozpad hodnot.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].