Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka

Lid obecný a důchody

Lidé o penzijní reformě neví nic a stát žádnou masivní kampaň ani nechystá

Český rozhlas zveřejnil ve středu průzkum, ze kterého vyplývá, že lid obecný neví o penzijní reformě, která bude spuštěna, prakticky zhola nic. Dostatek informací má asi 14 procent lidí a 12 procent lidí věří, že se jim podaří penzijní prostředky optimálně rozložit, a 60 procent Čechů přiznává, že reformě nerozumí vůbec.

To tedy není zrovna dobrý začátek. Vždyť reforma začíná už na začátku příštího roku.

Než se však pustíme do rozcupování státu a politiků, tak několik slov na jejich obranu. Teprve před pár týdny byla parlamentem reforma schválena v závěrečné podobě, se všemi většími i menšími detaily. Takže by asi nebylo logické spouštět kampaň před tím, než se bude vědět, jak to přesně dopadne.

Teprve v uplynulých týdnech přidělila Česká národní banka licence penzijním fondům a správcovským společnostem a akreditace nákupčím či „podomním obchodníkům“, kteří budou nahánět do fondů klienty.

Informační kampaň teprve spustí především fondy samy. Bude to možná podobné (i když ne tak extrémní) jako s kuponovou privatizací. Dokud ji „propagoval“ stát, zajímalo to pár desítek tisíc lidí. Pak vstoupily do hry Harvardské fondy a bylo všechno jinak.

Co je však znepokojivé, že stát žádnou masivní kampaň ani nechystá. Například nemá nakoupen (ani neplánuje nakoupit) čas v televizi.

Odborný tisk reformu vysvětluje, ale kdo čte odborný tisk? Přitom jsou zde témata, která za stát fondy lidem nevysvětlí: například oslabení průběžného pilíře, ze kterého odtečou peníze do fondů. Jde vlastně o mezigenerační půjčku. Teď se průběžný systém oslabí, ale v příští generaci se mu uleví.

Ať to bude, jak chce, největší slabiny penzijní reformy jsou dvě. Fakt, že fondový pilíř je nepovinný, kritizuje i celý NERV. Asi převážil názor, že když je něco povinné, tak to není dost pravicové. A vůbec nejhorší je, že se na něm vláda s opozicí nedohodla. A opozice se netají tím, že ho chce zrušit či pozměnit. Tak jak to má celé získat důvěru lidí, až tomu tedy začnou rozumět? Vždyť penze, více než cokoli jiného, musejí stát na důvěře.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].