Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z nového čísla

Hledá se zdravé jídlo

Experti došli k závěru, že tučné potraviny škodlivé nejsou. Dokáže věda vůbec poznat zdravé jídlo?

Jak snadno se výživoví experti pletou. • Autor: Milan Jaroš
Jak snadno se výživoví experti pletou. • Autor: Milan Jaroš

O vlivu potravin na lidské zdraví existují tisíce studií. Z některých nevyplývá nic podstatného, jiné jsou rozporuplné a další přelomové, takže dokážou natrvalo změnit naši představu o správném jídelníčku – víme z nich například, že bychom měli šetřit cukrem, dusitany z uzenin nebo solí. Pak ale existuje ještě jedna kategorie výzkumů: ty, které ve své době dokázaly nabourat zažité pojetí zdravé stravy, ale nikdo jim bohužel nevěnoval pozornost.

Jeden z takových začal vznikat počátkem sedmdesátých let na ostrově Tokelau v jižním Tichém oceánu. Tenhle tropický ostrůvek splňuje všechny romantické představy o ráji na zemi. Rozlohou velký sotva deset kilometrů čtverečních, porostlý kombinací pralesa a kokosových plantáží, obývaný přátelskými domorodci s květinovými věnci kolem krku. Tokelau má pro život vlastně jen jednu nevýhodu: leží v klimaticky neklidné oblasti, takže ho občas zasáhne cyklon.

Když se bouře přehnala přes ostrov v roce 1966, zanechala za sebou naprostou spoušť a nemalá část Tokelauanů se rozhodla svůj zničený domov opustit. Nový Zéland, pod jehož vládu území spadá, domorodcům nabídl možnost přesídlení. Během několika následujících let ji využila celá polovina z devatenácti set obyvatel.

Jidlo • Autor: Milan Jaroš
Jidlo • Autor: Milan Jaroš

Velké stěhování Tokelauanů tehdy zaujalo výživové experty coby příležitost k unikátnímu pozorování. Zatímco polovina populace se stejnou genetickou výbavou zůstane se svými kokosy a rybami uprostřed oceánu, kam lodě s moukou nebo cukrem přijíždějí čtyřikrát do roka, druhá se přes noc ocitne s nákupními košíky v supermarketech na předměstích Aucklandu a Wellingtonu. Taková situace dávala skvělou šanci sledovat, co odlišné stravování s oběma skupinami udělá.

Pokud máte pocit, že výsledek téhle studie znáte předem, nemýlíte se. Po pár letech, kdy účastníky na obou březích pravidelně vyšetřovali výzkumníci, zůstávali izolovaní ostrované zdraví, zatímco jejich suchozemští příbuzní tloustli, častěji trpěli cukrovkou a cévními chorobami. Ukázalo se, že západní strava tělu neprospívá a panenský kus země skýtá mnohem vhodnější kuchyni.

Z dnešní perspektivy, kdy už víme, že významnou část problémů životosprávy způsobuje průmyslově vyráběná nabídka supermarketů, to až tak překvapivé není. Ostrovní studie ale skýtá jedno zajímavější poznání – jak snadno se výživoví experti pletou. Podle tehdy uznávaných vědeckých teorií, jimiž se vládní agentury i potravinářský průmysl řídily téměř padesát let, to totiž s Tokelauany mělo dopadnout přesně obráceně. Na světě neexistovala populace s rizikovějším složením jídelníčku než ona polovina domorodců, která se rozhodla zůstat ve svém kokosovém ráji.

Co je to zdravé jídlo? Co má člověk jíst a čemu se naopak vyhnout, aby nebyl nemocný? A lze vůbec tuhle hranici mezi zdravou a škodlivou stravou narýsovat? Čtěte rubriku Téma v novém Respektu 9/2015, který vychází v pondělí 23. února (digitálně je nové číslo dostupné již v neděli po poledni pro čtečky Amazon Kindle nebo iPad/iPhone a v audioverzi).

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].