Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Na Václavském náměstí se muž polil hořlavinou a zapálil

Na Václavském náměstí v Praze záchranáři a policie  zasahovali u popáleného muže • Autor: ČTK
Na Václavském náměstí v Praze záchranáři a policie zasahovali u popáleného muže • Autor: ČTK

V Praze na Václavském náměstí u sochy svatého Václava se v pátek kolem třetí hodiny odpoledne polil hořlavinou a zapálil čtyřiapadesátiletý muž. Kolemjdoucí ho uhasili, podle záchranné služby muž utrpěl popáleniny na zhruba třiceti procentech těla. Svědek popsal, že viděl hořícího muže, který měl popálené ruce a obličej. „Před činem poslal svému bratrovi zprávu, že chce odejít v duchu Jana Palacha. Jeho bratr proto zalarmoval policii, která se ho snažila lokalizovat přes mobilního operátora,“ řekl Aktuálně.cz místostarosta Prahy 1 Petr Hejma. Podle něj byli policisté blízko, aby muže lokalizovali, na místo však doběhli pozdě.

Záchranáři pacienta uvedli do umělého spánku a se zajištěnými dýchacími cestami transportovali do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Příjem muže s popáleninami potvrdila mluvčí nemocnice Jana Roubalová. „Nyní je v péči lékařů na oddělení popáleninové medicíny. O jeho stavu v tuto chvíli nemám žádné bližší informace,“ uvedla. Později doplnila, že muž byl po dvou hodinách na operačním sále převezen na JIP a je ve velmi vážném stavu. Podle informací Aktuálně.cz muž trpěl depresemi, policie informovala, že muž neměl politický motiv a nešlo zřejmě ani o společenský protest.

Plaga patří k lepším ministrům, neodvolávejte ho

Robert Plaga • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Robert Plaga • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Pod ministrem školství Robertem Plagou se po třinácti měsících ve funkci kývá židle. Spekuluje se, že by ho premiér Andrej Babiš (ANO) mohl nahradit. Na podporu Plagy se však nečekaně začali ozývat pedagogové, učitelské spolky i vysoké školy. Podle nich patří Plaga mezi ty lepší ministry školství, kterých se od roku 1993 vystřídalo už sedmnáct. Je to vůbec poprvé, co se učitelé postavili na stranu ministra a volají po jeho setrvání ve funkci. Podporu vyjádřila ministrovi Pedagogická komora, Učitelská platforma či Rada vysokých škol.

„Patří mezi ty lepší ministry,“ řekl předseda školských odborů František Dobšík. Pozitivně Plagu hodnotí i Bohumil Kartous ze vzdělávací společnosti EDUin, podle něhož stojí po dlouhé době v čele ministerstva člověk, který systém výborně zná, dokáže vyjednávat napříč politickým spektrem a do detailu chápe široké spektrum souvislostí. S Babišem se Plaga střetl kvůli obědům pro školáky. Premiér nejprve navrhl, aby děti v posledním ročníku mateřské školy a na prvním stupni základní školy nemusely za obědy platit a pověřil Plagu, aby vypracoval konkrétní návrh. Ministr však nápad premiéra značně osekal - podle něj by na obědy zdarma měly mít nárok pouze děti, na které rodiče od státu pobírají příspěvek. Do sporu se Plaga dostal i s hejtmany: nesouhlasí s jejich představou, že na střední školy s maturitou by se mělo dostat méně dětí než dnes.

Místopředseda EK Šefčovič chce být slovenským prezidentem

Maroš Šefčovič • Autor: Globe Media /  Reuters
Maroš Šefčovič • Autor: Globe Media / Reuters

Místopředseda Evropské komise (EK) Maroš Šefčovič v pátek oznámil, že přijal nabídku nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica a bude kandidovat na prezidenta. Dvaapadesátiletý Šefčovič je členem EK od roku 2009. Předtím působil ve slovenské diplomacii i na vedoucích postech na ministerstvu zahraničních věcí. Absolvent Moskevského státního institutu mezinárodních vztahů je v v EK odpovědný za energetickou unii. V projevu před novináři zdůraznil potřebu pevného ukotvení země v takzvaném jádru EU a odmítl hlasy, které proevropské směřování země zpochybňují. Vyslovil se rovněž pro nastolení smíru ve společnosti, kterou poznamenala loňská vražda novináře Jána Kuciaka. Ta vyústila v demonstrace a politickou krizi, během které na post premiéra rezignoval Fico.

Nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS), která v prezidentské kandidatuře podporuje vědce Roberta Mistríka, Šefčoviče kritizovala. „Slovensko v čele státu nepotřebuje byrokrata se širokým úsměvem, ale člověka se silným životním příběhem, nezávislým na politických stranách a s odhodláním zasazovat se o spravedlnost,“ uvedla strana. Kandidaturu za Směr-SD již dříve odmítl ministr zahraničí Miroslav Lajčák, který by podle průzkumů byl favoritem. První kolo přímé volby hlavy slovenského státu se uskuteční 16. března, případné druhé kolo je naplánováno o dva týdny později. Z dřív potvrzených zájemců o post prezidenta se největší popularitě těší Mistrík s nepatrným náskokem před předsedou strany Most-Híd Bélou Bugárem. Šefčovič do posledních sondáží zahrnut nebyl. Současný prezident Andrej Kiska se o opětovné zvolení ucházet nehodlá.

Italská vláda schválila nepodmíněný příjem 18 000 korun

Giuseppe Conte  • Autor: REUTERS
Giuseppe Conte • Autor: REUTERS

Italská vláda schválila své dva hlavní volební sliby - základní příjem pro chudé Italy, kteří si hledají práci, a snížení důchodového věku. Kritici mají za to, že soubor reforem je vzhledem ke stavu italské ekonomiky neudržitelný. Opatření musí do dvou měsíců schválit parlament. Na základní nepodmíněný příjem 780 eur (17 880 Kč) by měl současného návrhu nárok každý měsíc člověk v domácnosti, který přece jen řadu podmínek splnit musí. Musí žít v podnájmu nebo ve svém bytě zatíženém hypotékou a nesmí mít jiný zdroj výdělku. Z toho 150 eur (3 830 Kč) musí připadnout na nájem či splátku hypotéky, citoval iDnes ze serveru Euronews. Má-li někdo příjem nižší než 780 eur, bude mu přidáno až do výše této sumy, která se pokládá za hranici chudoby pro jednoho člověka.

Imigranti, kteří nepochází z EU, budou mít na nepodmíněný příjem nárok, jen pokud žijí v Itálii nejméně deset let. Zavedení základního nepodmíněného příjmu pro chudé a snížení důchodového věku byly klíčové body koaliční smlouvy protiimigrační Ligy a protestního Hnutí pěti hvězd. Premiér Giuseppe Conte po čtvrtečním jednání vlády schválení reforem přivítal jako „projekt, který se týká pěti milionů lidí žijících v chudobě a milionu lidí, kteří mohou dříve odejít do důchodu“. Odchod do důchodu by se měl řídit podle „kvóty 100“ - ten, kdo bude do penzijního systému přispívat po 38 let, bude moci do důchodu odejít v 62 letech místo dosavadních 67 let.

Premiérka Theresa May čelí vzpouře svých ministrů

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Britská premiérka Theresa May čelí kvůli přibližující se hrozbě neřízeného brexitu možné rebelii mezi vlastními ministry. Skupina členů jejího kabinetu podle listu The Daily Telegraph hrozí opuštěním vlády a podobně jako opoziční labouristé požaduje, aby vyloučila, že Británie na konci března odejde z Evropské unie bez dohody. May a její vláda v pátek pokračují v jednání o východisku z patové situace, do níž se britští politici dostali po úterním drtivém odmítnutí brexitové dohody parlamentem. Premiérka bude v pátek hovořit o možných budoucích krocích se členy kabinetu. Z variant, které přicházejí v úvahu, její mluvčí vyloučila pouze předčasné volby. Ministerská předsedkyně už telefonicky hovořila s německou kancléřkou Angelou Merkel a nizozemským premiérem Markem Ruttem, s dalšími evropskými lídry si bude telefonovat během víkendu. Podle mluvčího Evropské komise bude ještě během pátku hovořit i s předsedou komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Premiérka předloží britským poslancům nové usnesení s návrhem dalšího postupu v pondělí, předtím však chce znát názory ostatních stran. Corbyn se s ní odmítá sejít do chvíle, než se zaváže k tomu, že nedopustí brexit bez schválené dohody, který by podle něj i dalších politiků měl pro Brity katastrofální následky. Premiérka však vzkázala, že tento požadavek splnit nemůže, ačkoli se snaží divokému brexitu vyhnout ze všech sil. Podle konzervativního deníku jednala v sídle premiérky skupina pěti ministrů, kteří požadovali, aby se premiérka zavázala k téže věci. Celkem jsou podle listu připraveny opustit vládu dvě desítky ministrů a dalších činitelů.

Nový jídelníček má pomoci ke zdraví planety i lidí

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Jíst méně červeného masa, omezit cukry a naopak zařadit do jídelníčku více ovoce, zeleniny a ořechů. Kdo chce opožděně začít novoroční dietu, s touto pomůže kromě svého těla i planetě. Alespoň se to domnívá skupina vědců, kteří v nové studii doporučují lidstvu, aby se začalo stravovat podle takzvané planetární diety (v originále „planetary health diet“).

„To, jaké jídlo jíme a jak ho vyrábíme, ovlivňuje zdraví lidí i planety. A momentálně to děláme opravdu špatně,“ říká jeden z autorů výzkumu Tim Lang z Londýnské univerzity.  Rozsáhlou studii ve středu publikoval lékařský časopis The Lancet. Podílelo se na ní 37 vědců z 16 různých zemí světa. O tom, že by lidé měli například snížit konzumaci masa, se v poslední době v souvislosti se stavem planety mluví často. Tato studie ale zřejmě jako první přichází s poměrně detailním rozvrhem, jak často a v jakém množství potraviny jíst.

Jídelníček podle planetární diety je podle expertů vhodný pro všechny jedince starší dvou let. Doporučená gramáž potravin je sestavena pro třicetiletého muže s hmotností kolem 70 kilogramů nebo ženu ve stejném věku s hmotností 60 kilogramů. Současně se počítá s tím, že jde o člověka s aktivním životním stylem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].