Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Krátký přehled zahraničních událostí.

Velká Británie

Členové severoirské unionistické strany pohrozili premiéru Johnu Majorovi, že nebude moci v parlamentu spoléhat na jejich podporu, pokud nezmění svůj mírový plán pro Severní Irsko. Devět unionistů odmítavě reagovalo na připravovanou dohodu, podle níž má britská provincie Ulster navázat s katolickým Irskem užší styky. Unionisté mají nyní obavy z toho, že ostrov, rozdělený před 70 lety, by mohl být znovu sjednocen.

Izrael

Premiér Jicchak Rabin označil schůzku, které se zúčastnili nejvyšší představitelé židovského státu, Egypta, Jordánska a palestinské autonomie, za „mezník“ na cestě k míru na Blízkém východě. Je to poprvé, co Izrael a Palestinci společně odsoudili terorismus, který podporuje Sýrie.

Rumunsko – Maďarsko

Jednání o rumunsko-maďarské základní smlouvě bude pokračovat již v únoru, aby dokument mohl být v březnu podepsán. Prohlásil to rumunský ministr zahraničních věcí Teodor Melešcanu v Bukurešti pro návratu ze Štrasburku, kde ve středu podepsal rámcovou dohodu Rady Evropy o ochraně národnostních menšin a sešel se rovněž ke konzultacím se svým maďarským partnerem.

Japonsko

Ničivé zemětřesení, které postihlo 17. ledna Japonsko, si vyžádalo podle nejnovějšího oznámení policie 5 243 obětí. Nové zvýšení počtu mrtvých je způsobeno tím, že některé postižené rodiny nevyřídily včas požadované úřední formality. Opožděné hlášení úmrtí může nastat ještě asi ve stovce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].