Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Církev nezapomíná

Ač nejsem církevní autorita, dovolil bych si reagovat na váš článek Co dlužíme svým Romům (Respekt č. 3/98), konkrétně co dluží katolická církev. Píšete, že pro ně nemáme pochopení. Řekl bych, že katolická církev jeví zájem o Romy tak jako o ostatní skupiny obyvatel. Uznávám, že současný model pastorace je podle „bílé většiny“, ale myslím si, že církev přesto hledá a nachází způsoby, jak komunikovat se všemi.

Tak třeba konkrétně otec biskup František Lobkowicz se zúčastnil slavnostního otevření školy Přemysla Pittera a jeho vyjádření, že Ostrava může najít model soužití s Romy, je podle mne výrazem zájmu. A vyčítat mu, že do stavebních buněk v osadě Na Liščině neposlal kněze? Prostě nejsou. Za sebe mohu uvést jedno odpoledne na faře, kdy jsem dal jíst dvěma romským občanům a ještě jsem jim přidal svačinu. A asi půl hodiny po nich přišel pro změnu „bílý“ bezdomovec, který neměl v pořádku papíry o občanství, a tudíž nemůže dostat práci. Potřeboval se dostat na Slovensko, aby si mohl vyřídit potřebné formality. Dostal taky najíst plus jídlo k večeři, mimochodem to byl zbytek chleba, a domluvili jsme se, že se staví druhý den ráno a já mu zatím zkusím sehnat práci. Měl jsem štěstí, „černou práci“ jsem mu sehnal, žel Bohu nepřišel.

A tak po asi tříhodinovém běhání okolo lidí, „do kterých mi nic není“, jsem si přečetl, že jakožto člen katolické církve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].