Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Hlavně neziskově, doktore

Debata zastánců neziskových nemocnic nebo „sjednocení“ podmínek zdravotního pojištění je jako přímý přenos Rádia Jerevan. Nese s sebou vzkaz, že co se dá v českém zdravotnictví ekonomicky ještě více „zvorat“, tak se také zvorá.

Debata zastánců neziskových nemocnic nebo „sjednocení“ podmínek zdravotního pojištění je jako přímý přenos Rádia Jerevan. Nese s sebou vzkaz, že co se dá v českém zdravotnictví ekonomicky ještě více „zvorat“, tak se také zvorá.

Byť některé výroky, pronesené na sklonku minulého roku na půdě Poslanecké sněmovny v bitvě kolem zdravotnických zákonů, jsou docela legrační. Třeba argument jednoho levicového poslance, že v orgánech zaměstnaneckých pojišťoven mají místo zástupců zaměstnavatelů a pojištěnců sedět vládní úředníci a poslanci, protože zdravotní pojištění má v Česku ze všeho nejvíc charakter zdravotní daně, zní jako starý židovský vtip o tom, co je chucpe. Chucpe je, když otcovrah žádá u soudu snížení trestu, protože je sirotek. Ano, zdravotní pojištění v Česku má spíše charakter zdravotní daně, ale v tom je právě ta chyba, o jejíž prohloubení (nikoli vznik) se postarali s různou intenzitou sociálnědemokratičtí ministři zdravotnictví.

Na dva nejkřiklavější případy tragičnosti české debaty o zdravotnictví se podívejme blíže.

Maďarsko, nebo Estonsko?

Udělat „fúzi“ zdravotních pojišťoven, o níž někteří poslanci usilují a současnými novelami pro ni vytvářejí předpolí, neznamená zlepšit efektivitu systému. V Maďarsku mají jednu zdravotní pojišťovnu (Fond zdravotního pojištění) po celé postkomunistické období, ale systém má přes vyšší sazbu zdravotního pojištění (14 %) a dodatečnou zdravotní daň ještě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].