Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Stop antievropanství

Dne 26. dubna vedla významná britská debatní společnost Oxford Union diskusi na téma „Tato společnost lituje, že došlo k založení Spojených států amerických“.

Dne 26. dubna vedla významná britská debatní společnost Oxford Union diskusi na téma „Tato společnost lituje, že došlo k založení Spojených států amerických“. Hloupé téma podporované nereprezentativními lidmi: k jeho navrhovatelům údajně patřil člen komunistické strany nebo člen islámské radikální skupiny Hizb ut-Tahrír.

Antiamerikanisté ovšem nemají na hloupost monopol. S americkými konzervativci ani nemusíte strávit příliš mnoho času, abyste je zastihli uprostřed hovoru o blížícím se krachu Evropy, z kterého někdy zaznívá škodolibá radost. Jonah Goldberg, americký konzervativní politický komentátor a jeden z odpůrců zmíněné debaty oxfordské společnosti, se přičinil o popularizaci označení Francouzů za „sýrožravé vzdávající se opičky“, které poprvé zaznělo v seriálu Simpsonovi v předvečer války v Iráku.

Založeno na předsudcích

Američtí zastánci antievropanství mají ke starému kontinentu tři zásadní výhrady. První je tvrzení, že Evropa páchá demografickou a ekonomickou sebevraždu: porodnost v Evropě se pohybuje značně pod úrovní prosté reprodukce obyvatelstva a ekonomika je ochromena předpisy a přetížena závazky v sociální sféře. Druhou je teze, že na rozdíl od Ameriky je Evropa postkřesťanskou společností. Katolický konzervativec George Weigel napsal teokonzervativní bibli o tom, co všechno je v Evropě špatně – obratně uvedl evropskou „demografickou sebevraždu“ do spojitosti s nedostatkem víry.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].