Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura

Výtvarné umění

Nové snímky fotografa Viktora Kopasze (1973), který se dlouhá léta věnuje svým deníkům, ve kterých své snímky kombinuje s nalezenými předměty a zápisky.

Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

AVU 18

Národní galerie, Veletržní palác, Praha, 25. 10.-25. 11.

Ve výběru pedagogů Jiřího PříhodyVladimíra Skrepla se v prvním patře Veletržního paláce představuje stovka studentů pražské Akademie výtvarných umění, kterou doplňují někteří vedoucí jejich ateliérů. V tiskové zprávě se píše, že „výstava svou koncepcí garantuje kvalitní umělecká díla a vysokou odbornou úroveň“, tak to snad bude pravda.

Zdeněk Fránek: Perspektivy

Galerie Jaroslava Fragnera, Praha, 19. 10.-25. 11.

Boskovický rodák Zdeněk Fránek (1961) má za sebou realizace slavkovského sanatoria, žižkovského bytového domu Eucon či Domu se žebříkem v Moravském krasu. Mottem architektovy drobné retrospektivy jsou jeho slova: „Tvořím paralelní přírodu, nový svět pro člověka, který jako jediná živá bytost si tvoří obydlí svou vůlí.“

Viktor Kopasz: Solid Painter II

Galerie Bazilika, České Budějovice, 19. 10.-13. 11.

Nové snímky fotografa Viktora Kopasze (1973), který se dlouhá léta věnuje svým deníkům, ve kterých své snímky kombinuje s nalezenými předměty a zápisky.

Kateřina Držková: Viewpoints

Galerie 5. patro, Praha, 17. 10.-17. 11.

Průřez pracemi devětadvacetileté fotografky, které vznikly během jejího studia na FAMU. K vidění jsou digitálně upravované záběry architektury, v nichž si hraje s fotografickou perspektivou, či video, na kterém se svou německou kamarádkou vzpomíná na obdobně trávené dovolené v NDR, respektive ČSSR.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 43/2007 pod titulkem Výtvarné umění