Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Slovenské vychýlení

Před dvěma týdny se Slovensko opět jednou prodralo do českých médií díky protestu slovenských novinářů proti tiskovému zákonu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Před dvěma týdny se Slovensko opět jednou prodralo do českých médií díky protestu slovenských novinářů proti tiskovému zákonu. Tato událost je jen jedním z mnoha důkazů, že Slovenskem neustále zmítají politické bouře, na jejichž pozadí vypadá česká politika téměř jako ideál společenské kontinuity.

Slovensko je svou polohou odsouzeno k pobytu na periferii Evropské unie a k regionální identitě, potrvá však ještě řadu let, než se s tím samo smíří. Proto je hledání vlastní tváře, kdysi pojmenované jako „slovenské specifikum“, tak křečovité a plné zlomů. A proto je důležité věnovat mu pozornost: jde totiž mimo jiné o to, jak dalece se může členský stát Evropské unie beztrestně vychýlit od normy.

Česko-slovenské paradoxy

Zdánlivě je Slovensko úspěšným státem se zářnou budoucností. Jeho ekonomika rostla loni nejrychleji v celé Evropě, v životní úrovni může podle některých odhadů dohnat Německo už v roce 2015, za posledních deset let se Česku přiblížilo ze 70 na 85 procent a zanechává za sebou Maďarsko i Polsko. V mnoha směrech je dokonce modernější než Česko: daňový a sociální systém je funkčnější, decentralizace šla více do hloubky a politická pravidla jsou demokratičtější (starosty obcí, primátory měst či prezidenta státu například volí občané přímo).

Srovnání s Českem je užitečné také jako důkaz, jak těžké je hledat objektivní pravdu o tom, co je správné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].