Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Proč se při zakoupení jízdenky ve vlaku musí platit manipulační přirážka?

Když si chce člověk koupit jízdenku na vlak u průvodčího, musí zaplatit manipulační přirážku. Proč a za co se přirážka platí?

Když si chce člověk koupit jízdenku na vlak u průvodčího, musí zaplatit manipulační přirážku. Proč a za co se přirážka platí? U městských autobusů bych to pochopila, řidič má na starosti v první řadě řízení a ne prodej, ale proč se má hradit poplatek průvodčímu, jehož náplní práce je manipulace s lístky?

Sandra Pikorová

Ptali jsme se Petra Šťáhlavského z tiskového oddělení Českých drah:

Manipulační přirážku považují zástupci ČD za legitimní náhradu nákladů spojených s prodejem jízdenek v místech, ve kterých je pokladna. Přirážky mají zákazníka motivovat k tomu, aby využil služby, např. předprodej jízdenek, další méně vytížené pokladny na nádraží, nebo si – je-li to možné – koupil jízdenku na internetu. Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský oponuje názoru, že průvodčí má ve vlaku prodávat lístky a nemá to vliv na jeho jízdu: „Průvodčí ve vlaku totiž funguje jako revizor v městské dopravě a má za cíl především kontrolovat zakoupené jízdenky. Prodej jízdenek je až další úkol.“ Průvodčí má podle něj i řadu dalších povinností, které přímo souvisejí s jízdou vlaku. Jde např. o jeho výpravu ze stanic a zastávek. Bez jeho souhlasu vlak nemůže odjet, má tedy přímý vliv i na jeho jízdu a dodržení jízdního řádu. Prodej jízdenek ze stanic s pokladnou ho tak zdržuje od ostatních povinností.

České dráhy doporučují ještě jednu možnost, jak si v Praze a okolí, odkud tazatelka pochází, koupit jízdenku bez přirážky, pokud jsou pokladny obsazené. Železnice jsou zapojeny do Pražské integrované dopravy (PID) a jízdenky PID je možné využívat i ve vlacích. Mohou být buď předplatní, tzv. tramvajenka s doplňkovými kupony dle zóny, do které cestující jezdí, nebo pro jednotlivou jízdu na tratích s tzv. plnou integrací. Pro nákup jízdenek PID jsou na nádražích příslušné automaty.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2008 pod titulkem Proč se při zakoupení jízdenky ve vlaku musí platit manipulační přirážka?