Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Eseje

Hledání konsenzu

Podobně jako majitelé podniků volí pro své firmy řešení, které bude nejlépe sloužit jejich zájmu, tedy zvýšení výkonnosti a ziskovosti (a to vše pochopitelně v dlouhodobě udržitelné perspektivě), mělo by totéž být i zájmem občanů ve vztahu k politice.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jan Macháček - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Macháček - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Jan Macháček

(1965) je novinář a hudebník. V letech 1989–2000 byl redaktorem Respektu, kde se zabýval ekonomickou a transformační tematikou. Poté přispíval do Prague Business Journal a byl komentátorem Hospodářských novin. Je nositelem řady novinářských cen. V současné době působí jako politicko-ekonomický komentátor www.respekt.cz.

Podobně jako majitelé podniků volí pro své firmy řešení, které bude nejlépe sloužit jejich zájmu, tedy zvýšení výkonnosti a ziskovosti (a to vše pochopitelně v dlouhodobě udržitelné perspektivě), mělo by totéž být i zájmem občanů ve vztahu k politice. Občanům by v demokracii mělo jít o to, volit taková řešení a konfigurace, které jsou efektivní a výkonné.

Pokud si skutečný svět zjednodušíme, je zjevné, že demokracie se ubírají dvěma cestami. Na jedné straně je politika vyhroceně soutěživá a konfrontační. Takto se jeví anglosaská politika, respektive politika britská nebo americká.

Výhody a nevýhody

Existuje ale i jiný model. Je to politika konsenzuální, tedy hledání souladu v životně důležitých věcech, které jsou v dlouhodobém zájmu společnosti. To je, řekněme, skandinávský model, tedy model dánský, finský, norský: politická konfrontace je dobrovolně omezena a vykázána do „patřičných“ mezí (takové Dánsko například nikdy nepřenáší domácí politické kontroverze na evropskou půdu, má…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].