Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Česká vláda slíbila, že školství bude její prioritou. Teď však trvá na tom, že nedá více peněz než loni a zastavila nárůst počtu studentů, který se v posledních letech hnal nahoru rychlým tempem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: MARTIN M. ŠIMEČKA - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: MARTIN M. ŠIMEČKA - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Kdyby paní Ivu Militkou tak netížily události staré 58 let, kdyby se mladý historik Adam Hradilek o jejím traumatu nedozvěděl od svého bratrance Matěje a nebyl tak zapáleným hledačem zapomenutých osudů, ležel by ten zažloutlý papír s policejním hlášením, kterak mladý student Milan Kundera 14. března 1950 podává udání na podezřelého zběha Miroslava Dvořáčka, nepovšimnut mezi stohy dalších papírů možná ještě dalších 50 let.

A nebylo by lepší, kdyby nepovšimnut zůstal třeba i navěky? To je první otázka, která přijde na mysl. Na tomto místě není dost prostoru pro výčet racionálních argumentů pro i proti zveřejňování podobných příběhů z minulosti, takže uvedu jen jeden, řekněme metafyzický: ta podivná souhra okolností, ta nepředvídatelnost onoho nálezu, to, že se ten papír navzdory všem předpokladům pravděpodobnosti vynořil na světlo – to vypadá jako projev jakési neosobní touhy po pravdě. My jsme po ní nepátrali, ona se nám z vůle, jejíž původ může být jen metafyzický, zjevila. A taková vůle zavazuje.

Když už jsme u závazků, česká vláda slíbila, že školství bude její prioritou. Teď však trvá na tom, že nedá více peněz než loni a zastavila nárůst počtu studentů, který se v posledních letech hnal nahoru rychlým tempem. Rektoři se zlobí, ale vláda odmítá ustoupit s tím, že nejdříve potřebuje prosadit reformu vysokého školství včetně zavedení školného. A co se stane, když se jí to nepodaří? Dozvíte se v článku Marka Švehly (str. 30–32).

Vážené dámy a pánové,

příjemné čtení vám přeje

MARTIN M. ŠIMEČKA

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].