Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Eseje

Miluji vás, rodiny! Někdy

Kdysi na nás rodina ležela jako těžké břemeno. Dnes připomíná spíš děravý stan, do něhož prší a fouká. Takový je alespoň obecně rozšířený názor na debakl, způsobený individualistickou revolucí a rozvody.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Pascal Bruckner - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Pascal Bruckner - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Pascal Bruckner

(1948) je filozof a spisovatel. Narodil se v Paříži, dětství strávil v Rakousku, po návratu vystudoval Sorbonnu a École pratique des hautes études. Působil na Státní univerzitě v kalifornském San Diegu, dnes přednáší na New York University a Institut d’Etudes Politiques v Paříži. Je autorem řady románů a esejů, česky vyšly romány Láska k bližnímu, Zloději krásy a Hořký měsíc, který byl zfilmován Romanem Polanským. Společně s Alainem Finkielkrautem napsal knihu esejů Nový rozkol v lásce.

Beatles mají jednu dojemnou písničku She’s Leaving Home, příběh dívky, která za úsvitu utíká z domova a na kuchyňský stůl pokládá dopis na rozloučenou. Písnička pojednává o tom, co cítí dívčí teenager zklamaný z průměrnosti rodičů, ale také o tom, co cítí rodiče zděšení z jejího odchodu.

Kdysi na nás rodina ležela jako těžké břemeno. Dnes připomíná spíš děravý stan, do něhož prší a fouká. Takový je alespoň obecně rozšířený názor na debakl, způsobený individualistickou revolucí a rozvody. Každý desátý malý Francouz žije ve smíšené rodině, každého čtvrtého vychovává jen jeden rodič (většinou matka) a neustále klesá počet sňatků. Objevil se nový pojem „kvázičata“, děti partnera, k nimž nemáme žádný příbuzenský vztah. Legislativa hledá pro tyto komplikované vztahy právní statut.

Podivuhodné je, že tento fenomén se ve Francii…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].