Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Zaměstnavatelé proti zkráceným úvazkům

„Po mateřské dovolené jsem chtěla nastoupit do práce na zkrácený úvazek, abych se mohla starat o dítě. Zaměstnavatel mi řekl, že to není možné. Buď zůstanu i nadále na plném úvazku, nebo můžu dát výpověď a odejít úplně. Jak se mohu proti tomu bránit? Pracuji ve státní sféře a zrovna stát by měl spojení rodiny a profesního života podporovat.“
Blanka Dvořáková, Praha

Ptali jsme se na ministerstvu práce a sociálních věcí, v neziskových genderových organizacích a hledali odpověď i u právníků:
Zákon nerozlišuje mezi soukromým a státním zaměstnavatelem a určuje všem stejné povinnosti. Podle zákoníku práce tedy platí, že zaměstnavatel je povinen vyhovět žádosti zaměstnance, který z důvodu péče o dítě do 15 let požaduje úpravu své pracovní doby. „Jedinou výjimkou je, když zaměstnavatel prokáže, že mu v takové změně brání vážné provozní důvody,“ uvedl Petr Sulek z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí. Ale právě tuto obecnou formulaci v zákoníku práce zaměstnavatelé podle genderových organizací zneužívají.

„Zaměstnavatel by měl sdělit písemně, jaké vážné provozní důvody mu brání v tom, aby žádosti o zkrácený úvazek vyhověl,“ říká právnička organizace Gender Studies Martina Štěpánková. Pokud s tím zaměstnanec nesouhlasí, může podat stížnost na oblastní inspektorát práce nebo podat žalobu přímo k soudu. Zaměstnavateli v tomto případě hrozí pokuta až do výše 300 000 korun.

„Podmínky pro ženy s malým dítětem nejsou růžové. V Česku zaměstnavatelé často ani nepočítají s tím, že se k nim žena po mateřské vrátí. A když ano, znepříjemňují jim pracovní prostředí tak, že žena stejně odejde,“ říká Hana Hašková z oddělení Gender a sociologie Sociologického ústavu AV ČR. Ke svému původnímu zaměstnavateli se v Česku po mateřské dovolené vrací pouze jedna polovina žen. To je méně než evropský průměr.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].