Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Útočiště s. r. o.

Projekt Útočiště si Epos zvolil jako svou klauzuru na pražské VŠUP. Studuje tu krátce, a ačkoli tuší, že vstupem na akademickou půdu musí časem nutně přijít o writerskou krycí identitu, zatím si ji chce ponechat. Zároveň nechce zveřejňovat konkrétní místo, kam Útočiště umístil.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Je tu dobře. (Janko před Útočištěm) - Autor: Jan H. Vitvar • Autor: Respekt
Fotografie: Je tu dobře. (Janko před Útočištěm) - Autor: Jan H. Vitvar • Autor: Respekt

„Hlavní je, že sem nefouká. To se nedá srovnávat s tím, co bylo tam,“ ukazuje Janko směrem k řece. Do Prahy se dostal ze Slovenska a nějak se to sešlo, že skončil na ulici, respektive pod mostem. Tam ho na podzim našel Epos, šestadvacetiletý writer, jedna z nejoriginálnějších postav zdejší graffiti scény. „Čtrnáct dní jsem chodil mezi bezdomovce, vytipoval jsem si u nich čtyři místa, kde to nikoho nebude opruzovat a kde to bude stát pod mostem, aby to déšť za měsíc nezlikvidoval,“ vypráví Epos před vlastnoručně vyrobenou obytnou buňkou, ve které teď žije Janko s Majkou, a když jsou velké mrazy, tak i s dalšími přáteli.

Projekt Útočiště si Epos zvolil jako svou klauzuru na pražské VŠUP. Studuje tu krátce, a ačkoli tuší, že vstupem na akademickou půdu musí časem nutně přijít o writerskou krycí identitu, zatím si ji chce ponechat. Zároveň nechce zveřejňovat konkrétní místo, kam Útočiště umístil. Požádal sice o pronájem desetimetrového pozemku, na kterém bouda stojí, žádost se ale teprve vyřizuje, a jestli bude Janko s Majkou v noci dál spát v teple, teď záleží čistě na benevolenci policejních pochůzkářů. „Není tam sociální zařízení ani voda, takže povolení na obytnou buňku těžko dostanou. Můžu to poupravit na žádost o využívání místa. Uvidíme. Na druhou stranu by jinak stejně žili pod mostem,“ uvažuje Epos.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].