Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Společnost

Soukromí podle Zuckerberga

Vzpoura facebookového národa vůči jeho zakladateli nese ovoce

Poslední květnový den měl téměř půlmiliardový národ Facebooku přijít o desítky tisíc svých příslušníků. Internetové hnutí „Končím s Facebookem“ vyzvalo uživatele, aby na protest proti necitlivému zacházení s jejich daty opustili tuto sociální síť. Přestože na jejich stránkách (http://www.quitfacebookday.com/) vyjádřilo odhodlání odejít přes 36 tisíc lidí, žádné masové odcházení se nekonalo.

Jak je to tedy? Opravdu Facebook ohrožuje naše soukromí? Toto dilema dnes řeší lidé po celém světě, dokonce i ti, kteří se zatím této největší globální sociální síti vyhýbali a váhají, zda do ní vstoupit.

Budeš nám chybět, příteli 

„Soukromí je přežitek dvacátého století,“ svěřil se na počátku roku médiím Mark Zuckerberg (26), šéf a zakladatel Facebooku. Argumentoval tím, že svět spěje spíše k otevřenosti než k tajnůstkaření, a že kdyby vyvíjel Facebook dnes, byly by všechny úrovně zabezpečení soukromí nastaveny na veřejné.

Těžko říct, jestli by Zuckerbergovi dala za pravdu rodina z amerického Missouri, jejichž přátelé navštívili minulý rok Prahu. Při procházkách českou metropolí na ně čekalo překvapení. Z reklamy na obřím billboardu, který propagoval obchod s potravinami, se na ně smáli jejich známí z Missouri. Majitel obchodu uvedl pro server Oddee.com, že „snímek stáhl z internetu a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].