Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Mezi námi autisty

Kontrolou svého rozpočtu Bruselem Česko nic neriskuje

Ministr financí Eduard Janota se patrně po minulém týdnu zase o něco víc těší, až bude bývalý ministr. Může za to reakce lídra ODS Petra Nečase, který Janotovi skrz média pěkně po topolánkovsku vynadal za jeho vystupování na poslední schůzce s evropskými šéfy financí. Janota si totiž „dovolil“ v čase rekordních, těžko zvládnutelných rozpočtových schodků spolu se svými evropskými kolegy souhlasit s tím, aby se v Bruselu mohly připomínkovat národní rozpočty, a to v čase jejich sestavování.

Podle Nečase Janota zaprodal rozpočtovou suverenitu státu a jednal bez politického mandátu. Když se pak o dva dny později oba muži sešli, Nečas vzal svá slova zpět. Byl to, jak sdělil, „takový varovný výkřik“ a teď už je „všechno v pořádku“.

Jak tomu rozumět

Každopádně Petr Nečas překvapil. Politik, jehož souběh událostí nečekaně postavil do čela ODS a ještě nečekaněji z něho udělal vážného aspiranta na křeslo českého premiéra, se zatím zapsal jako vyjednavač, který, a to na české politické scéně není železným pravidlem, napřed myslí, a pak mluví. Stačilo však, aby se spojily dva pojmy – Brusel plus rozpočet – a z kliďase libujícího si ve faktech začala sálat čistá ideologie. Když jej pak Janota mimo dosah kamer seznámil s detaily, Nečas se rychle uklidnil.

Teď k vlastnímu „výkřiku“. Zaprvé – jaká vláda bez mandátu? Mandát každé vlády se odvíjí od…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].