Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Politika

Minulost dohání Kosovo

Nezávislost Kosova je bez chyby, stvrdil mezinárodní soud. Zemi však stále svírají duchové vražedné minulosti. Zná je i vesnice Zallq/Zac, kam se právě vrátili srbští uprchlíci.

Pětašedesátiletou maminku, devětadvacetiletou manželku, jedenáctiletou dceru, dvě švagrové, dva synovce, dva strýce, dva bratrance a strýce mého tatínka,“ vypočítává Albánec Sabri Kelmendi členy své rodiny, které ztratil jedné tragické noci v květnu roku 1999, když srbské milice napadly konvoj uprchlíků. Kelmendimu je padesát, ale vypadá mnohem starší. Vypráví o zničení své rodiny a zapaluje si jednu cigaretu za druhou.

Sedíme s překříženýma nohama na verandě jeho domku a popíjíme silnou tureckou kávu, padají kapky deště a Sabri Kelmendi vypráví svůj příběh. Je příliš rozrušený, když má zabíhat do detailů. Jeho emoce jsou pro chvíle návratu válečných uprchlíků, ke kterému právě v Kosovu dochází, typické. Opět se scházejí komunity, které proti sobě nedávno bojovaly, a problém návratu uprchlíků proto i více než deset let po skončení balkánských válek není v celé bývalé Jugoslávii vyřešený.

Momentálně trápí právě vesnici Zallq (srbsky Zac) v západním Kosovu, kde pan Kelmendi už 25 let žije. Silnici vedoucí do vsi na obou stranách lemují zničené, vypálené domy. O část půdy se už nikdo nestará, scenerii rozveselují jen červené květy máku. Vztahy se Srby prý nikdy nebyly vysloveně přátelské, ale alespoň se mezi sebou dokázali na ulici a v obchodech pozdravit. Svůj dům ostatně Kelmendi koupil od místního Srba.

Atmosféra ve vsi prý zhoustla až v roce 1995. Srbové začali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].