Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Téma

Brno to dokázalo

Stojí sice na křižovatce spojnic několika středoevropských měst, ale jezdí se spíš „z něj“ než „do něj“. A za jeho hranicemi panuje mylná představa, že se tu mluví jakýmsi nesrozumitelným hantecem. Brno je však především přívětivým městem, jehož občané si v minulých volbách vynutili pokus udělat pořádek na vlastní radnici. Co jim tahle změna přinesla?

Při procházce ulicemi Brna to na prahu podzimu vypadá stejně jako před čtyřmi lety. Z plakátů shlížejí usměvavé tváře politických lídrů, kteří na oplátku za hlasy v komunálních volbách slibují občanům druhého největšího českého města mimořádně příjemný život. Ulice mezitím rozkopali dělníci a lidé se v nejrušnější části centra už dlouhé týdny proplétají mezi stavebními ohradami. Stejně jako před každými volbami i letos čeká stavaře hektický finiš, aby politici stihli do poloviny října přestřihnout všechny pásky.

Jsou to ovšem trochu zbytečně přibarvené kulisy. Ne že by dnes o nic nešlo, ale tak zásadní změnu, jakou Brno zaznamenalo před čtyřmi lety, jen těžko něco předčí.
V roce 2006 totiž přišel zlom, na který se letos čeká v Praze (a možná i v dalších městech): otrávení voliči odstavili od moci ODS, která v Brně vládla nepřetržitě šestnáct let. Změnu stylu si občané ve volbách vyžádali ze stejných důvodů, o nichž se dnes mluví v Praze: i občanským demokratům v Brně dala příliš dlouho trvající moc zapomenout, že jejich zaměstnavateli nejsou lobbisté, ale sousedé. A ti je za to poslali do opozičních lavic: ODS v Brně sice vyhrála, ale na radnici pronikly i menší strany a ty nakonec dodaly potřebné hlasy úplně nové koalici. Žádná z demokratických stran zvolených do zastupitelstva nechtěla tehdy s ODS (jejíž zástupci přihráli svým kamarádům ze světa byznysu spoustu podezřelých zakázek)…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].