Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Levice má náskok

ČSSD vyšel zajímavý experiment

Některá média si posteskla nad tím, že programová konference ČSSD neskončila něčím konkrétním. O to ale tentokrát nešlo. Strana totiž do svých řad vpustila myšlenku a to už samo o sobě je jistým úspěchem. Kdo začíná přemýšlet, má šanci, že i na něco dobrého přijde.

Hra s vúdú

Řada sociálních demokratů byla potěšena, že se strana konečně otevřela veřejnosti. Filozof Erazim Kohák byl v televizním studiu dokonce viditelně dojatý, nabyl totiž dojmu, že strana o něj zase stojí. Už prý nejde jen o moc, ale také o ideje a program.

Podobné pocity jsou pro stranický život zcela zásadní. Pokud budou lidé vnímat ČSSD jako „svou“ stranu (po vzoru Koháka), budou i ochotní pro ni něco dělat, být aktivnější. V době, kdy stranický život zažívá v Evropě, a v Česku zvláště, zásadní krizi, je to velmi cenný vklad.

Konference ovšem také ukázala jednu myšlenkovou slabinu dnešní ČSSD a řady lidí, kteří jí fandí. Strana působí tak, že se pořád šikuje k obraně světa, který mimo jiné díky globalizaci zanikl už někdy počátkem devadesátých let. Mnozí politici a myslitelé hlásící se k levici se domnívají, že lidé mají nárok, aby jim stát garantoval stabilní práci „od školy do penze“, dobrý plat a nestresující prostředí. Možnost zaručit něco takového „shora“ však neexistuje. Éra, kdy děda, otec, syn atd. pracovali v jednom podniku, se už těžko navrátí, protože dynamika vývoje je vysoká. Nejeden může…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].