Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Kouření škodí svobodě

Tažení proti cigaretám postupuje na východ

Kouří lidi proto, že chtějí, nebo proto, že nemohou přestat? Psychologové s oblibou tvrdí, že „b“ je správně, ovšem měřeno rozčilenými reakcemi kuřáků na protikuřácké tažení napříč Evropou to zdaleka tak jasné nebude. Naposledy jsme si to mohli ověřit v Polsku minulý týden. Ani tam totiž kuřáci zrovna nejásají tváří v tvář tomu, že odteď budou mít mnohem větší šanci svůj cigaretový rituál omezit. Každopádně jde o trend, který už stěží půjde zastavit. A to je dobře.

Jaká nesvoboda?

Polský příklad ukazuje, že boj proti kouření v Evropě započatý v uplynulém desetiletí neslábne, naopak nabývá radikálnější podoby. U našich severních sousedů si koleduje od minulého pondělí o poměrně vysokou pokutu (v přepočtu přes tři tisíce korun) každý, kdo si zapálí v restauracích, kavárnách, klubech, ale i na zastávkách hromadné dopravy, na dětských hřištích, nebo dokonce v parcích. Pokud majitel hospody bude kouření tolerovat, může dostat pokutu až dva tisíce zlotých (přes 12 tisíc korun). Podobné zákony mají třeba v Británii, Irsku, Francii, Itálii, Španělsku, Německu, Rakousku, Finsku, Švédsku, Slovinsku, Řecku. To jasně dokládá, že hledat proti tomuto trendu přesvědčivé argumenty je stále těžší.

Dobře to můžeme vidět u nejčastějšího argumentu obhájců neomezovaného kouření – obrany svobody. Samozřejmě platí, že zákazy je třeba nanejvýš šetřit. Také však platí otřepaná poučka, že svoboda kuřáka končí tam, kde začíná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].