Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Rozhovory

Je potřeba vymýšlet levné věci

Designér René Šulc navrhuje nenápadné věci. Třeba berle, pohovku, lampy, židle. Také sám je nenápadný a nerad mluví. V únoru ale přece musel vystoupit před několika sty lidmi. Dostal za svou práci cenu veřejnosti v soutěži Czech Grand Design.

Pro jednoho českého výrobce navrhujete vycházkovou hůl. Co se dá vymyslet na holi?

Rozhodně musí mít dobrou ergonomii, aby se dobře držela. A musí být elegantní, aby se lidé nestyděli ji nosit. Všiml jsem si, že lidé teď hodně začali používat trekingové hůlky, protože jsou spíš sportovní, nikoli takové stařečkovské. Také jsem přemýšlel o nějakých doplňcích v tom smyslu, jestli třeba ta hůl nemůže mít více funkcí, například brašničku na doklady nebo GPS. Jenže pak je tu otázka, jestli to nebude moc drahé a jestli si to lidé koupí. To všechno je potřeba zvážit.

Předtím jste zase navrhoval berle – jak vás napadlo věnovat se právě designu holí?

Vzniklo to v době, kdy jsem si zlomil nohu. Jednou jsem kácel na zahradě keře, sekera mi sklouzla a zaťala se do holeně. Přerazil jsem si holenní kost, a když jsem si z ní tu sekeru vyndával, ještě jsem si ji rozštípl podélně. Půl roku jsem pajdal o berlích, měl jsem nechodicí sádru, musel jsem se proto do berlí opírat plnou vahou. Jenže jak byla rukojeť moc úzká, mačkalo mě to do rukou, měl jsem puchýře a mozoly. Ty berle měly vůbec spoustu dalších vad a štvaly mě. Takže jsem oslovil výrobce a řešil jejich nový návrh na škole jako semestrální úkol. Výrobce mi tenkrát poskytl spoustu informací, oťukali si mě, a když chtěli své berle inovovat, zavolali mi, jestli bych jim nepomohl.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].