Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Glosa

Podpořit „cirkus“

To, že kapitalismus má své hrdiny, není patrně nutné týden po smrti Stevea Jobse připomínat. Má je ale i český kapitalismus? Určitě ano a jedním z nich je Radim Jančura. To je dobré říct ve chvíli, kdy Jančura bojuje s Českými drahami (ČD) o možnost provozovat svoji vlastní vlakovou dopravu.  

Ať už se nám slovo hrdina líbí nebo ne, Jančura patří k lidem, na nichž trvale udržitelný kapitalismus potřebuje stavět: průrazný byznysmen, který nebohatne na politických konexích a neprůhledných státních zakázkách, ale na nápadech a vytrvalosti, s níž je prosazuje. Vyniká i díky tomu, že se pustil do podnikání v dopravě, tradičním ráji socialistických monopolů. Po úspěšné autobusové dopravě se, jak známo, už roky snaží rozpohybovat vlastní vlaky. Sociálnědemokratičtí hejtmani ho vyřadili z provozu na regionálních drahách (monopol dostal na deset let státní podnik), Jančura tedy začal s rychlíky a logicky s tou nejzajímavější trasou Praha–Ostrava, kde oproti Českým drahám nasadil nižší ceny a vyšší pohodlí.

Samo o sobě je pikantní, jakou senzaci v Česku 20 let po pádu komunismu vyvolal fakt, že se někdo snaží rozbít všemi zatracovaný monopol na železnici. Teď jde ale o něco důležitějšího: jak se České dráhy této záslužné snaze brání. Proti Jančurovi nasadily vlastní speciálně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].