Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z nového čísla

Včely z Piccadilly

Městské včelařství je nové hobby, které pěstují v londýnském City i na pražských Hradčanech.

Město je pro včely v mnoha ohledech vhodnější než volná krajina. • Autor: Karolína Vránková
Město je pro včely v mnoha ohledech vhodnější než volná krajina. • Autor: Karolína Vránková

Norfolkský humr s medem a česnekem. Ovesné vafle s medovou zmrzlinou a whisky. Sezonní medové menu za padesát liber se tváří honosně, tak jako naškrobené ubrousky, jako načesané koberce, jako všechno v hotelu St. Ermin’s. To není u čtyřhvězdičkového hotelu v Londýně zase tak zvláštní, překvapí vlastně až poslední věta na jídelním lístku: „Naše delikátní medové menu obsahuje med přímo z úlů na střeše hotelu St. Ermin’s.“

Hotel je přímo ve středu Londýna a ze zdejší střechy je vidět Westminsterská katedrála, Big Ben i mrakodrapy v City. Naopak vidět není ani kousek zeleně, ani strom, ani travička, jen horké střechy. Přesto tady stojí dva úly a jejich obyvatelky spokojeně přistávají s nákladem pylu a nektaru. Zálibně to pozoruje technický manažer hotelu Colin Farquharson: „Ony si doletí, kam potřebují, dolétnou až tři míle. Takže náš med pochází zřejmě hlavně z St. James’s Park, nejkrásnějšího londýnského parku. A ze zahrad Buckinghamského paláce,“ doplňuje. Tohle hosté v hotelové restauraci slyší zvlášť rádi. Ale nejde prý jen o marketing: „Víte, já mám opravdu rád přírodu a čtu to pořád, že včely vymírají,“ říká pan Farquharson, který s tímto nápadem letos na jaře po velké rekonstrukci hotelu přišel.

Článek o pěstování včel v městském prostředí si můžete dočíst v pondělním Respektu 41/2011. Rozhovor s pražskou pěstitelkou včel si můžete pustit zde.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].