Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Podpořte Stránského

Kopanec, který dostal Oldřich Stránský od svých kolegů ve Svazu bojovníků za svobodu, je varováním, jak silní dokážou v této zemi stále být nacionalisté. Stránský byl v rozporu se stanovami zbaven funkce předsedy jedné ze tří organizací v rámci Svazu – Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých, jež v této zemi hájí zájmy lidí zavlečených před půlstoletím do nacistických koncentračních lágrů. A to jen proto, že když jej Bernd Posselt na jaře pozval na otevření kanceláře Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Praze, odmítl sice přijít, ale omluvil se vstřícným, blahopřejným dopisem.

Jistě, kdo se podívá do Národního osvobození, novin vydávaných Svazem, pozná, že v této organizaci mají hlavní slovo lidé plní nenávisti vůči Němcům i lidem prosazujícím smíření. Předsedkyně Svazu Anděla Dvořáková byla mezi prvními, kdo děkovali expremiérovi Miloši Zemanovi za jeho sprosté výroky o Rakušanech a sudetských Němcích. Útok na Stránského tedy nepřišel zčistajasna, protože tento muž, který sám prošel pěti koncentračními tábory, už dlouho nabízí Němcům ruku – naposledy předal kancléři Gerhardu Schröderovi při jeho návštěvě v Praze plaketu s poděkováním za zásluhy při prosazení odškodnění obětí nacismu.

Je výmluvné, že se svržení odehrálo právě ve chvíli, kdy dobíhají různé druhy odškodnění, na jejichž vyjednání se Stránský podílel. Mnozí, kteří i díky jeho houževnatosti pobírali v minulých letech peníze, se nyní, když si došli na poštu pro poslední…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].