Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Domov

To sladké slovo vlastní byt

Hypotéky klesly na rekordní minimum. Jít do toho, nebo nejít?

Taková láce tu ještě nebyla: tuzemské banky letos snížily úroky z hypoték poprvé ve své historii pod tři procenta a některé je nabízejí dokonce o půl procenta nižší. Takže zatímco před pěti lety jste například u milionové hypotéky zaplatili na úrocích bezmála další milion, nyní vás díky poklesu sazeb stejná patnáctiletá hypotéka přijde na necelý čtvrtmilion navíc. První efekt se už dostavil: byty na dluh si zde pořizuje mnohem více lidí než dříve a snadnost jejich nákupu pomalu tlačí dolů i nájmy.

Rychle pryč

V malém pětačtyřicetimetrovém 1+1 na pražských Vinohradech je veselo: Gabriela Leitkepová (30) se svým přítelem před pár dny dostali od banky příslib hypotéky a budou se stěhovat do vlastního. „Máme dva měsíce na to, abychom si něco našli,“ říká Gabriela, která pracuje jako asistentka v Senátu. Do Prahy přišla před sedmi lety z Moravy a od té doby bydlela i s partnerem v pronajatých bytech.

„Spočítali jsme, že za tu dobu jsme jen na nájemném zaplatili skoro tři čtvrtě milionu,“ říká Gabriela. Kromě toho, že plánuje rodinu a chce mít jisté bydlení, přispěly k jejímu rozhodnutí jít si do banky pro hypotéku i rekordně nízké úroky. „Nyní platíme deset tisíc nájemného a další tři tisíce za služby. V hypotéce budeme sice platit o tři či čtyři tisíce víc, ale bude to naše. Navíc si nebudeme připadat jako blázni, kteří dotují…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].