Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Polsko míří proti všem

Některé návštěvy musí být dobré už jen tím, že se vůbec uskuteční. To se dá říci i o cestě polského premiéra Jaroslawa Kaczyńského do Berlína.

Některé návštěvy musí být dobré už jen tím, že se vůbec uskuteční. To se dá říci i o cestě polského premiéra Jaroslawa Kaczyńského do Berlína. O čtyřech hodinách, které předseda polské vlády a hlavní architekt „čtvrté republiky“ v německém hlavním městě strávil, psala německá média jako o pokroku malými krůčky. Některá přitom neopomněla zdůraznit Kaczyńského 167centimetrovou výšku, čímž chtěla ilustrovat, že nic jiného než malé kroky se od polského premiéra ani čekat nedalo. A v tom měli pravdu.

Zpátky do roku 1990

„Protiruská, protiněmecká a protiunijní,“ tak zněla jedna trefná charakteristika hlavních zahraničněpolitických priorit varšavské vlády, v níž jsou vedle populistického Práva a spravedlnosti ještě populističtější a podle všech obvyklých evropských měřítek extremistické strany Sebeobrana a Liga polských rodin. Jejich šéfové Andrzej Lepper ze Sebeobrany a Roman Giertych z ligy jsou navíc místopředsedy vlády. Kdyby byl takový kabinet ve středoevropské zemi jiné velikosti a významu, například na Slovensku nebo v Rakousku, byla by na ni uvalena přinejmenším neoficiální klatba. Ale s takovým Polskem, podobně jako s Itálií, když tam vládl klientelistický mediální manipulátor Silvio Berlusconi, se však nelze nebavit. Politikům typu Leppera pak stačí obléknout si oblek a při jednáních v Bruselu se nedloubat v nose, aby se o nich začalo říkat, že jsou vlastně „překvapivě normální“.

Jako překvapivě normální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].