Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kontext, Politika

Nikdy necouvnu

Dcera někdejšího lídra ruské opozice Borise Němcova pátrá po vrazích svého otce

Zhanna Nemtsova, dcera Borise Němcova • Autor: Matěj Stránský
Zhanna Nemtsova, dcera Borise Němcova • Autor: Matěj Stránský

Ještě během svého života se dozvím pravdu. Budu třeba už stará, ale dozvím se ji. Jsem o tom přesvědčená,“ tvrdí mladá žena a za jejími zády burácí jarními dešti rozvodněný Rýn. O Žanně Němcovové (32), dceři lídra ruské opozice Borise Němcova, který byl loni zavražděn v Moskvě, rozhodně nelze říct, že se nesnaží vidět světlo na konci tunelu. Již několik měsíců vede ze svého exilu v německém Bonnu zápas za potrestání vrahů svého otce. Soud, který v Moskvě začne případ již brzy řešit, sice jistý optimismus nabízí, zásadní zvrat ale zřejmě nepřinese. Zatím.

Silný tlak

I když byl Boris Němcov v politice činný dvě desítky let, nejdřív jako ruský vicepremiér odpovědný za ekonomické reformy a později jako nejviditelnější tvář protiputinovské opozice, jeho nejstarší dcera se o politiku nikdy moc nezajímala. Na protirežimní demonstrace v podstatě nechodila – Putin jí sice vadil, své názory však nikdy neprojevovala příliš veřejně. V Moskvě pracovala jako televizní novinářka a zaměřovala se na víceméně nekonfliktní ekonomické zpravodajství.

Teď v Evropě absolvuje jedno politické jednání za druhým. Nedávno se vrátila z Ameriky, kde se setkala s ministrem zahraničí Johnem Kerrym, předtím ji přijali šéfové Evropského parlamentu. Její diář je nabitý a jasná je i její mise. „Chci, abychom se dozvěděli, kdo si tu vraždu opravdu objednal,“ říká drobná tmavovláska.

V praxi to znamená především to, že naléhá na západní politiky, aby při svých jednáních s Vladimirem Putinem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].