Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Civilizace

Svět prázdných ropných děr

Jsme svědky velké finanční krize, jež začíná proměňovat způsob, jakým se díváme na vlastní hamižnost, globalizaci a důvěryhodnost těch papírů, na kterých stával moderní svět – hypoték, akcií, dluhopisů a auditorských posudků.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Velmi přitažlivé území. (Ázerbájdžán) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Velmi přitažlivé území. (Ázerbájdžán) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Jsme svědky velké finanční krize, jež začíná proměňovat způsob, jakým se díváme na vlastní hamižnost, globalizaci a důvěryhodnost těch papírů, na kterých stával moderní svět – hypoték, akcií, dluhopisů a auditorských posudků. Finanční zemětřesení by však nemělo přehlušit skutečnost, že současně probíhají další dvě permanentní revoluce: proměny životního prostředí a pozvolné vynořování nového energetického řádu.

Překvapivý pohled na nový energetický řád nabízí kniha amerického politologa a publicisty Michaela T. Klareho Sílící mocnosti, zmenšující se planeta (Rising Powers, Shrinking Planet), která vyšla letos v létě. Klare v ní ukazuje současný svět jako jeviště, na němž již začal nemilosrdný střet o zdroje surovin.

Pod maskou přátelství

V plíživém konfliktu, který probíhá už několik let, jde nejen o ropu a plyn, ale také o uhlí, uran a další komodity. Proces vytváření nového globálního energetického řádu se odehrává skrytě a je maskován hovory o přátelství, pokroku a vzájemně výhodné spolupráci.

Klareho kniha byla napsána před nedávným rusko-gruzínským konfliktem, ale Gruzii a neklidné kaspické oblasti věnuje velkou kapitolu. Před několika lety vyčlenilo americké ministerstvo obrany pro Gruzii v přepočtu na počet jejích obyvatel jednu z největších finančních částek směřujících na vojenskou pomoc – zhruba jednu miliardu dolarů. V…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].