Často hledáte, jak…
Obálka vydání 44/2008
44/2008 • 25. 10. – 1. 11. 2008

S Paroubkem do neznáma

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kultura

Alois Nebel: Polský instalatér

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Divochova výchova

Jan Gregor

Nesentimentální vzpomínky na nepříliš šťastné dětství byly základem slavného snímku Nikdo mě nemá rád (1959).

Hudba

Pavel Klusák

Nejsoučasnější slovenská indierocková kapela uvádí čtvrté album „o mlýnech, jež melou vítr na energii, která se mění v lásku proudící mezi lidmi, jejichž životy se stékají jako řeky a vlévají do moře...“ Pražský křest alba se koná 27. 10. v Paláci Akropolis.

Vzrušení s Chalupeckým

Jan H. Vitvar

Je to dost zrychlený finiš: minulé úterý začalo v Brně výstavní finále devatenáctého ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého a už to příští bude známý jeho vítěz.

A odpusť nám naše Queeny

Pavel Klusák

Sedmnáct let po smrti Freddieho Mercuryho vydávají Queen první album bez něj a v pátek koncertují v Praze. Patří k vlně rockových kapel, které se znovu živě objevují na scéně.

Ručně malovaná fotografie

Tereza Brdečková

Richard Powers za své knihy získal nejméně dvacet literárních cen, včetně americké National Book Award roku 2006. Oceňuje je americká kritika a překládají se do mnoha jazyků.

Na hřadu romantismu

Jan Němec

Kdo by od Doormanovy studie čekal jen podrobně zpracovanou historii evropského romantického hnutí první poloviny 19. století, bude zklamán. Nizozemského filozofa nezajímá v první řadě romantismus jako období v dějinách – zajímá ho romantismus jako světonázor, pravidelně strukturovaná senzibilita, poněkud nepřehledný chumel očekávání, zkušeností a sentimentů.

Novinky

Respekt

Zajímavé knižní novinky

Strach z islámu

Jaroslav Fiala

Na tuto knihu se u nás čekalo dlouho. Zatímco její první vydání před třiceti lety vyvolalo na západ od železné opony bouřlivé diskuse a vedlo k zásadnímu přehodnocení období kolonialismu, u nás zůstávalo předmětem zájmu úzké skupiny odborníků a nadšenců.

Láska i obchod

Magdaléna Platzová

Frankfurtský knižní veletrh je nejen největší, ale i nejdražší na světě. Přitom je těžké přesně definovat, jak naše účast přispívá k dobrému jménu české literatury v zahraničí.